Mirka Haili
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
30.11.2021

Hyvinvointia työväenopistosta

Työväenopiston kurssit ovat minulle henkireikä. Olen muun muassa opiskellut japanilaista kasvohierontaa, kokannut meksikolaista kasvisruokaa, maistellut vegaanisia viinejä itse valmistettujen suupalojen kanssa, oppinut tekemään terveellistä ruokaa, opetellut tunnistamaan sieniä, tehnyt tutkimusmatkan metsään pintaa syvemmälle ja oppinut podcastin tekemisen perusteet. Vuoden kohokohta on, kun uudet kurssit julkaistaan ja voi alkaa suunnittelemaan mitä taitoja haluaisin tänä vuonna oppia.

Työväenopiston kurssit parantavat elämänlaatua, lisäävät sivistystä sekä ennaltaehkäisevät sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia.  Työväenopisto on myös merkittävä työllistäjä, sillä opetustyöstä moni käsityöläinen, liikunta-alan yrittäjä, pienyrittäjä ja taiteilija saa tärkeän siivun toimeentuloonsa. Työväenopiston kurssit on oltava kaikkien saavutettavissa ja kurssien hintoja ei pidä korottaa. Helsingissä voitaisiin kokeilla esimerkiksi edullista kausimaksua, joka olisi tarjolla työttömille ja eläkeläisille. Kausimaksulla voisi käydä kursseilla niin paljon, kuin jaksaa ja ehtii. Näin voidaan tavoittaa niitä henkilöitä, jotka hyötyisivät työväenopiston toiminnasta, mutta eivät ole löytäneet kursseille.

Kohtuullisten maksujen lisäksi on mietittävä myös muita keinoja, miten työväenopiston kursseille saadaan enemmän erilaisia ihmisiä. Nuorten tavoittamiseen voisi auttaa esimerkiksi näytetuntien pitäminen kouluissa. Viestintää ja markkinointia tulee myös kohdentaa erilaisille ihmisryhmille.

Kaikille mahdollisuus oppimisen iloon

Kaikilla pitäisi olla mahdollisuus kokea uuden oppimisen ilo. Työväenopiston kursseja tulisi olla siis saatavilla myös niille, jotka on jätetty yhteiskunnassa syrjään. Olen aiemmassa työssäni päihdealan järjestössä tehnyt erittäin hyvää yhteistyötä Helsingin työväenopiston kanssa, kun järjestimme ruokakursseja päihteitä käyttäville henkilöille. Osaavan opettajan johdolla pystyimme kokemaan yhdessä onnistumisen kokemuksia.

Ennalta ehkäisevään työhön on panostettava, pahoinvoinnin vaurioiden korjaaminen tulee kalliimmaksi. Työväenopisto on merkittävässä asemassa kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisessä. Kursseilla sosiaaliset taidot kehittyvät ja niillä on positiivinen vaikutus itsetuntoon. Työväenopisto tarjoaa myös tekemistä ja muuta ajateltavaa hankalassa elämän tilanteessa. Opiskelu pitää liikkeessä, ja sen ansiosta moni ikääntynyt voi pystyä asumaan kauemmin itsenäisesti kotona. Työväenopiston avulla henkinen vireys säilyy ja fyysinen ja psyykkinen kunto pysyy yllä.

Takaisin etusivulle